Help Irma in haar strijd tegen MS

Help Irma in haar strijd tegen MS

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose

I got my mind made up, And I ain't gon' stop
Gonna be on top, I got my mind made up
Ik zou zo graag weer gewoon Irma willen zijn
Help jij mij strijden tegen MS?
Elke euro is een stapje dichterbij
Bedankt voor jouw steun!

Informatie en uitleg over MS - Multiple Sclerose

Multiple Sclerose is een ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel. De ziekte wordt getypeerd door de aantasting van de myeline laag (beschermlaag) van de zenuwen in hersenen en ruggenmerg. Wanneer je de vergelijking maakt tussen de zenuwen en stroomkabels, is de myeline te vergelijken met de beschermende mantel die om een stroomkabel zit. Zodra deze mantel beschadigd raakt, kan een stroomkabel kortsluiting maken of de signalen niet meer goed doorgeven. Dit is vergelijkbaar met de zenuwen. Wanneer de myeline laag beschadigd raakt heeft dit consequenties voor de aansturing van alle lichaamsfuncties vanuit de hersenen en/of ruggenmerg, afhankelijk van welk gebied van de hersenen en/of ruggenmerg het betreft.

Vormen van MS:​

De diagnose MS is soms moeilijk te stellen en de diagnose komt met name voor bij jongvolwassenen tussen de 20-40 jaar.

Vorm van Multiple Sclerose:

Beknopte beschrijving:

Percentage onder MS patiënten:

Een eerste op zichzelf staande aanval van neurologische
klachten.

Gekenmerkt door veel tijd tussen de aanvallen met soms wel 10 jaar of meer voordat een volgende aanval zich voordoet. Zo goed als geen invaliditeit.

10%

Meest voorkomende vorm gekenmerkt door een duidelijk aanval- en herstelpatroon. Tijdens deze vorm blijft een bepaalde mate van mobiliteit vaak intact.

40%

Later in het ziekteproces kan RRMS zich ontwikkelen tot SPMS. Herstelmomenten na aanvallen vinden dan minder of helemaal niet meer plaats. Gevolg is langzame achteruitgang.

40%

Gekenmerkt door een achteruitgang vanaf het begin van de ziekte. Er is geen sprake van aanval- en herstelmomenten.

10%

Combinatie van RRMS en PPMS, gekenmerkt door aanval- en herstelperioden terwijl ondertussen ook een geleidelijke achteruitgang plaats vindt.

5%

Toelichting meest voorkomende beloopsvorm van MS:

Relapsing Remitting MS is de meest voorkomende vorm van MS en het is mogelijk dat deze vorm in de loop der tijd overgaat in een progressieve vorm. RRMS wordt gekenmerkt door een duidelijk patroon van aanvallen en herstelperiodes. Bij een aanval (schub, uitspraak: sjoep) wordt de beschermende myeline laag aangevallen in het centrale zenuwstelsel welke voor nieuwe klachten zorgt of oude klachten kunnen opflakkeren. Bij het maken van een MRI scan zijn dan oplichtende ontstekingsvlekken te zien. Wanneer de ontsteking is gezakt bouwt de myelinelaag zich geheel of gedeeltelijk weer op waardoor de ontstane klachten geheel of gedeeltelijk zullen verdwijnen. Na verloop van tijd zullen de aangetaste cellen steeds moeilijker kunnen herstellen waardoor er over de jaren steeds meer littekenweefsel en permanent beschadigde myeline achterblijft met als gevolg permanente restklachten, afhankelijk van de locaties in de hersenen of ruggenmerg.

Bekende klachten bij MS zijn

De klachten zijn divers, het ziektebeloop is onvoorspelbaar en geen MS patiënt is gelijk. De één kan rolstoelafhankelijk zijn terwijl de ander nog een marathon loopt maar misschien last heeft van oogklachten of incontinentie. Een greep uit de klachten zijn:  

Remmende medicijnen bij MS

Voor multiple sclerose zijn verschillende middelen op de markt die de ziekte activiteit kunnen afremmen. Zodra de diagnose MS gesteld wordt komt dit bij iedere patiënt vanzelfsprekend binnen als een bom. Vervolgens komen er veel vragen en informatie op je af en afhankelijk van het type MS is het een persoonlijke keuze om wel of niet met remmende medicijnen te starten, maar welke? Het merendeel van de MS patiënten heeft de diagnose RRMS en de huidige medicijnen zijn vooralsnog enkel bij deze vorm van MS effectief. Een neuroloog zal adviseren om zo vroeg mogelijk met remmende medicatie te beginnen om fysieke verslechtering zoveel mogelijk te beperken.

Overige specifieke informatie:

Voor meer specifieke en uitgebreide informatie over Multiple Sclerose zijn de volgende websites interessant: